23 juni 2006

Pais Catala

Afgelopen zondag zijn de inwoners van de Generalitat de Catalunya naar de stembus gegaan. De mening van het volk werd geraadpleegd omdat de Generalitat en Madrid een nieuw statuut waren overeengekomen. De uitslag is inmiddels bekend. Ondanks de lage opkomst (nog geen 50% ging naar de stembus), die erg onnatuurlijk is in een land waar de meeste stemgerechtigden wel andere tijden hebben meegemaakt, is er volmondig 'JA' gezegd (ruim 73%). Als het statuut van kracht wordt zal Catalunya een van de meest autonome regio's in Europa zijn. De Generalitat heeft dan grotere zeggenschap over infrastructuur, immigratie en arbeid. Ze mag 50% van de geinde belastingen zelf houden. En ze krijgt ruimere bevoegdheden met betrekking tot taal en justitie.

Dit alles komt niet uit de lucht vallen. De Spaanse regering onder Zapatero ziet graag een verregaande decentralisatie, een van de redenen om te onderhandelen met de diverse regio's die meer autonomie wensen. Tot groot verdriet van de conservatieven (PP), die vrezen dat Spanje uit elkaar zal vallen nu er wordt gesproken van een "natie" in de inleiding van het statuut. De Catalaanse seperatisten zijn het daar natuurlijk niet mee eens. Zij vinden het nieuwe statuut niet vergaand genoeg - ja, zo blijft er altijd wat te wensen over. Daarom hadden ze -in februari al- een grote demonstratie georganiseerd. De tocht ging, symbolisch genoeg, van de placa de Espanya naar de placa Catalunya en de opkomst was behoorlijk; volgens de politie zo'n 125.000, volgens de organisatie zo'n 900.000 meer. Hahaha.



Maar die vlag, die je hierboven ziet, is dus een van de oudste vlaggen in Europa. Volgens de legende heeft Guifre el Pelos (oftewel Wilfred de harige, Graaf van Barcelona, Urgell, Cerdaña, Besalú en Girona) als dank voor zijn beslissende steun en dapperheid in de strijd tegen de Saraccenen van de frankische koning Karel de Kale een gouden schild gekregen waarop de koning met zijn hand, die doordrenkt was van het bloed van de stervende Guifre, de rode strepen heeft getrokken. Dit alles zou eind negende eeuw gebeurd zijn.
Zoals Huib al eerder zei vandaag, zijn ook hier de historici weer spelbrekers. Karel de Kale was overleden rond 876 en Wilfred de Harige stierf in 898. Dus het was feitelijk onmogelijk, en nee, het is geen grap; beide heren heetten echt zo. Dat er geen enkele ondersteunend bewijs voor dit stoere verhaal over het ontstaan van de vlag is heeft de legende alleen maar levendiger gehouden. Zij is eigenlijk de vertelling van de trotse Catalaanse volksaard, maar daarover later misschien meer.
De vroegste schriftelijke bronnen over 'la bandera' stammen uit de dertiende eeuw. En toen zag zij er al net zo uit als nu.
Soms is een legende leuker dan de historische werkelijkheid...

Labels:

8 Comments:

Blogger Sien said...

Mijn comment van gisteren is foetsie, zeg dus nogmaals, de Catalanen zijn net zo'n sterk volk als die Corsicanen en Basken die allemaal voor autonomie vechten, jammergenoeg met veel geweld, bomaanslagen en doden. Heeft het veel zin, beter 1 sterk land dan verschillende vechtende aggresieve regio's.
Ik zei ook trouwens, dat je de kant van je lief uitgaat met dit schrijven, interressant hoor !

13:18  
Blogger Sien said...

@Angie, morgen Frankrijk-Spanje, 't is te hopen dat zij niet een collectie gele en rode kaarten gaan beginnen ! Spannend !

18:03  
Anonymous Anoniem said...

Ja want dan lijkt het de Catalaanse vlag wel!!!

09:41  
Blogger Sien said...

3-1 Frankrijk, Sorry voor de spanjaarden, maar wel een wereldwedstrijd, da's pas voetbal, allebei de teams goed gespeeld.

23:14  
Anonymous Anoniem said...

Nou die catalanen zijn maar wat blij dat de Fransen gewonnen hebben!

09:55  
Blogger MacBuccaneer said...

Wat flauw van ze. Bovendien voetballen er wel wat Catalanen in het nationale elftal, dus ze moeten niet zo stom doen.
Het was inderdaad een spannende wedstrijd, lekker voetbal en de beste heeft gewonnen. Niks geen flauwe scheids, maar gewoon een echt wedstrijdje.

10:22  
Blogger Sien said...

Ja flauw van ze, hoe komt dat ? En Angie wanneer krijgen we een BarcelonaBlog, hoe meer zielen hoe meer vreugd.

10:52  
Anonymous Anoniem said...

Heb geen "eigen computer" tot mijn beschikking.... Maar misschien komt dat nog, zou wel leuk zijn! Ik zou er denk een boekenforum van maken met allerlei uitvalshoeken, zoiets als Huib maar dan minder historisch!

Die Catalanen zijn zo anti-spaans (en andersom) dat ze voor de Fransen waren, maar als ze tegen Engeland hadden gemoeten dan waren ze voor de Engelsen geweest.

15:36  

Een reactie posten

<< Home